Nagy-Britannia Vicky Holland legyőzi a legjobb barátját, hogy bronzoljon az olimpiai triatlonon

Az első szavak, amelyek Vicky Holland szájából jöttek ki egy kétségbeesett sprint után, egy izgalmasan váratlan olimpiai triatlon bronzérmére vitték bocsánatkérést. A legjobb barátnőjével, a társalgó és a non-Stanford kiképző partnerével szemben, akit épp most hajtott végre, suttogta: – Sajnálom. Stanford válasza a tiszteletes személyiség volt. “Ne légy hülye, és gratulálok, ragyogó vagy.” A párt átölelték – és aztán megígérték egymásnak, hogy ugyanazt a boldog szellemben megosztják egymással a gin és a tonikumokat, együtt az elmúlt három évben. Az irónia – amint Hollandi később elismerte -, hogy ha nem költözött be Stanfordba 2013-ban, akkor valószínűleg nem fogja megverni. RI 2016 Olimpia: boksz döntő, taekwondo és még sok más – élőben!Bővebben

Abban az időben Stanford volt a világbajnok, míg Hollandát jó, de nem kivételes triatlonnak tekintették, aki csak London 2012-ben versenyzett Helen Jenkinsnek. Ilyen volt a képzési volumen növekedése, amely először Hollandia csak “megérkezett”, de ahogy a teste megszokta, adaptálódott és elkezdte látni az eredményeket.

Az Egyéni bronz a 2014-es Nemzetközösségi Játékokon amelyet az első ITU világsorozat nyert Fokvárosban tavaly a sarki sérülések után – és most olimpiai bronzból.

Holland elmondta: “Nem nélkül nem tudom, hogy nyertem volna egy érmet – de ne mondd el neki. Hogy számolod ki? Ez egy kemény dolog gondolkodni, de ugyanakkor örökké hálás vagyok a Non-nek.Teljesen kegyes volt ezen az egész út mellett, és tudom, hogy továbbra is azért lesz, mert ő egy csillag. “Mint Stanford később kifejtette, ez nem először történt meg: Holland is megverte őt a brit 17. 17. bajnoki cím alatt, amelynek videója még mindig a YouTube-on van. De Hollandiában, aki előzetesen gyomormaradékot vett fel, azt mondta: “Azt akartam, hogy mindkettőnket megtehessük, és nem egy hatalmas része annak, amit csinálok. Ennek az érmének a fele az övé. 2013-ban költöztem a Non-hez, és emiatt exponenciálisan jobb sportoló lettem. Annyit kell hinni neki. De azt is tudom, hogy annyira erős és négy év múlva visszatér.Nem fogadtam volna ellene. “Mindenki tudta, hogy az elmúlt három évben az amerikai Gwen Jorgensen, aki uralta a női triatlonokat, a legjobb futó volt a területen. Nem azóta, hogy Yokohama 2012-ben elvesztette a versenyt, amikor a vezető csoportba került a kerékpárról. A megállási terv elméletileg nem volt bonyolult – a versenyzőknek meg kellett támadniuk az 1,5 km-es úszást, és megpróbálták növelni a szakadékot a dombos 40 km-es kerékpár nyolc körében, és elindulni a versenyen Jorgensentől. A gyakorlat azonban egy másik dolognak bizonyult.

Jorgensen mindössze 10 másodperccel múlta el a tengerparton a Copacabana strandtól érkező vezetőket, és hamarosan csatlakozott egy 18 csoportba tartozó lovasok vezető csoportjához.Ezek közé tartozott a brit Holland és Stanford pár, de nem Jenkins, aki érezte a hasi hibák hatását, és hamarosan visszahúzódott.

Nicola Spirig, a 2012-es londoni védő bajnok, elindult a túlfeszültség a túlfutás után – de senki más nem hajlandó csatlakozni hozzá, csupán a Jorgensenre állították fel a versenyt. Amint a 10 km-es futás megkezdődött, Jorgensen és Spirig hamar kitörtek a mezőről, így Stanford és Holland egy kvartettben a chilei Bárbara Riveros és az ausztrál Emma Moffatt. A két brit sportolók együtt dolgoztak a Riveros-nak, és öt kilométerrel még tudták, hogy bronzra versenyeznek.A Jorgensen tehát 1: 56,16-os, 40 másodperc alatt Spirig-ből érkezett, aki bevette az ezüstöt, így Hollandiát és Stanfordot bronzra vitte.

De ahogy a pár elért a szőnyegen 100m menni Stanford gyanította, hogy függöny. “Mindent megadtam, de abban a pillanatban nem tudtam harcolni” – mondta. “Mit tehet még? Nagyon örülök, hogy Vicky érmét kapott, de elszúrtam, nem én voltam. Remélhetőleg pár nap múlva képes leszem magamra tartani a fejemet, és büszke lesz rá, de ha nem nyersz, elvesztetted. “

Ahogy Holland azt mondta:” Ez volt amit azért jöttem ide, hogy érdemeket szerezzek a GB-nek, de meg kell legyőznie a legjobb barátját, a kiképző partnert, a házvezetője nehéz.Azt hiszem, körülbelül 5 kilométeres körforgás után tudtam, hogy egy érmessé válik közöttünk. “Amikor elment, megkérdezték Hollandiától, hogy az érmét a ház közösen. Gondolkodva az utolsóhoz, azt válaszolta: “Talán adhatok néhány hetet”.