Uefa reagálása Michel Platini Fifa tilalmára rámutat a hibás gondolkodásra

Ezek az egyesületek, köztük az Angliai FA, egyhangúlag úgy döntöttek, hogy Platini, az Uefa elnöke, és még mindig figyelemre méltóan az aspiráns Fifa tisztviselő elnökjelöltje támogatandó mindaddig, amíg a Fifa etikai bizottsága tisztességes tárgyalást nem kapott, és látszólag elkerülhetetlen fellebbezni a sport választottbírósághoz. Mégis, egy bámulatos ellentmondásban, az arrogancia tükrében, ragaszkodnak ahhoz, hogy ez a tisztességes eljárás a választásuknak egy nevetségesen gyors ütemtervig történjen: november közepéig. Uefa teljes mértékben támogatja Michel Platini felfüggesztett elnökét. A döntés döntőben Uefa úgy tűnik elfelejtette, hogy az elnöke komoly nyomozás alatt áll, és nem a mező főnöke.Négy nyilvános nyilatkozatban Platini nem tudta megmagyarázni, hogy miért és a Fifa elnöke, Sepp Blatter azt állítja, hogy Platini újabb 2 millió svájci frankot fizetett a Fifa számára 1998 és 2002 között végzett munkájáért, akkor miért fizették meg kilenc évvel később, 2011 februárjában. A fizetési ismeretekkel rendelkező források szerint nincs írott szerződés, szörnyen hiányzik a megfelelő magyarázat.Az időzítés mérgező: csak néhány hete, miután megkapta a pénzt, a 2011. március 22-i Uefa kongresszuson Platini Blatternek jelezte, hogy később az Fifa elnökválasztásán abban a évben. Ez a fizetés, amely négy évvel később jelentkezett, amikor Platini a február elején lecsendesedő Fifa elnököt lassanként nézte, eléggé kétséges, hogy a svájciak által nyilvánosan bejelentett büntetőeljárás tárgyát képezzék ügyvéd, Michael Lauber. Blattert gyanúsnak nevezték, mivel a kifizetés valószínűleg “hűtlen” – a bizalom megszegése – “bűncselekmény rossz közigazgatás” vagy előirányzat, és Platini nem egyértelműen maga.A kérdést nem tanúbizonyságként vetették fel, mint ahogyan azt Uefa először is kijelentette, de “a tájékoztatás kérésére felkért személy”, a svájci jogban a vádlott és egy ártatlan párt közötti középső státusz.

Fifa etikai bizottsága , amely mindkét férfi 90 napig felfüggesztette a saját vizsgálatát, a potenciálisan sokkal egyszerűbb kérdésben is el fogja fogadni, hogy a két labdarúgó-főparancsnok közötti, 1,35 méteres szezonnás miatt “tényleges vagy potenciális” összeférhetetlenség keletkezett. Az európai FA-k úgy tűnik, hogy küzdöttek azzal a világos gondolattal, hogy a nyugodt tóparti környezetet megkönnyítik.

Az európai labdarúgó egyesületek a faházas rendezvényeken vészhelyzeti találkozón gyűltek össze. Platini úgy tetszik, hogy ” “Úgy tűnik, küzdött azzal a tiszta gondolattal, hogy a nyugodt tóparti környezetet megkönnyítette.Lehet, hogy megdöbbentette a Platini-t érintő baleset, és a terv, hogy uralkodóvá válik az elfojtott Fifa elnökségén keresztül, a szemük elejére legközelebb eső eseményekre összpontosított. Ezért a Fifa felhívása etikai bizottság – amelynek függetlenségét Infantino megkérdőjelezte, talán kényelmetlenül, a CAS-ban való bizalmának hangsúlyozásával -, hogy ilyen gyorsan megismerkedjen a kérdések meghatározásával. Ez magában foglalja Platini és Blatter fellebbezéseket a CAS-nak a felfüggesztésük ellen, amelyek mindenkit jobban megelégszenek.

Tehát Uefa pozíciója még mindig reménykedik abban, hogy Platini mindenről felszabadul, rekordidő alatt. A 2 millió svájci frankot, amelyet 300 000 svájci frank fizetésén keresztül fizettek ki, úgy tűnhetett, hogy egy hónap múlva teljesen törvényes.És a fizetés ütemezése nem okozott összeférhetetlenséget a Platini kötelessége nélkül, hogy vezesse az Uefa-t önállóan, beleértve egy olyan Fifa elnökválasztást, amely Blatter jelölt volt. Michelin Platini felajánlotta Sepp Blatter támogatását 1,35 millió fontos Fifa fizetése után Tovább

Még akkor is, ha ez megtörténik, a Platina 1,35 millió fontot fizetett, még mindig svájci büntetőeljárás alá esik. Ezzel a Zürich-i nyáron lehetőség nyílna arra, hogy újból elinduljon, és Platini a Fifa elnöki választásokon hajózzon, azzal a veszéllyel, hogy letartóztatja a plüssszállodákban, ha a státusza a vizsgálatban változik.Talán az Uefa FA-jainak ugyanazt a zaklatási hangot kell elfogadniuk Laubernél, és azt is mondja el neki, hogy siessen is.

Visszalépve mindezen szörnyű részletektől, az Infantino láttára, aki megszokta a technokrata PowerPoint bemutatókat az Uefa pénzügyi fair játéka, amely most egy elnökről és labdarúgó legendáról beszélt, Platini-nak, felfüggesztve és a Fifa tisztítási választása melletti nyomozás alatt, önmagában is szörnyű volt. Ez olyan messzire esik, ahonnan az Uefa akar lenni, és az ösztöne a hibás gondolkodás mögött van: minél hamarabb vége, annál jobb mindenkinek, és a labdarúgó háznak.